Ο Κύκλος Ποιητών

Στις αρχές Μαρτίου 2011 τρεις ποιητές, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιώργος Μπλάνας και ο Ντίνος Σιώτης πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν τον Κύκλο Ποιητών, ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, μη επαγγελματικό σωματείο. Οι λόγοι είναι προφανείς:

 

Εδώ και μερικά χρόνια, παρά τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς για σημαντικούς θανόντες ποιητές μας, η ελληνική ποίηση, οι ίδιοι οι δημιουργοί, αυτοί που ζουν και γράφουν σήμερα, βλέπουν τα έργα τους να βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής, της πνευματικής και της εκδοτικής ζωής. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερα λογοτεχνικά περιοδικά αφιερωμένα αποκλειστικά στην ποίηση, το έργο των ζώντων ποιητών εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του αναγνωστικού κοινού.

kyklos
Στην πράξη

Έπειτα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως έπρεπε να γίνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε μια σειρά από ποιητές των οποίων το έργο εκτιμούμε και να τους ζητήσουμε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να βγει η ποίηση από το περιθώριο, το έργο των ίδιων να γίνει γνωστό στο κοινό και να δημιουργηθεί μια κοινότητα δημιουργών όπου οι ποιητές, παλαιότεροι και νεώτεροι, θα μπορούν να συναντούν τους ομοτέχνους τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, να διαβάζουν τα έργα τους και να επικοινωνούν μέσω των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών του Κύκλου Ποιητών με τους αναγνώστες.

 

Η ανταπόκριση υπήρξε ενθουσιώδης – κι αυτό αποδεικνύει πως η πρωτοβουλία μας έπρεπε να είχε ληφθεί από καιρό.

Η ποίηση σήμερα

Η ποίηση που γράφεται σήμερα στη χώρα μας δεν υπολείπεται στο ελάχιστο, αν τη συγκρίνει κανείς με την ποίηση άλλων χωρών. Είναι καιρός στη χώρα των μουσών να δείξουμε ότι οι μούσες της ποίησης (η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Ερατώ και η Πολύμνια) εξακολουθούν να εμπνέουν όσους επέλεξαν να τις υπηρετήσουν. Και κυρίως: ότι δεν είναι λίγοι – και δεν είναι μόνοι.

 

Ο Κύκλος Ποιητών πραγματοποίησε την πρώτη του Γενική Συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου 2012.
Τα μέλη του πρώτου ΔΣ:
Ντίνος Σιώτης, πρόεδρος,
Αναστάσης Βιστωνίτης, αντιπρόεδρος,
Δημήτρης Αγγελής, γενικός γραμματέας,
Γιώργος Μπλάνας, ταμίας και
Γιώργος Χουλιάρας, έφορος εκδηλώσεων και εκδόσεων.

bird
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ